DriveThruRPG.com
Browse Categories
 Publisher















Back
Other comments left for this publisher:
You must be logged in to rate this
Frostbajt
by Łukasz W. [Verified Purchaser] Date Added: 02/02/2022 07:12:03

Wspaniała gra, proste czytelne zasady :D Powiew swieżości i doskonała alternatywa dla osób, które nie chcą przekopywać opasłych tomiszczy w celu zrozumienia zasad. Polecam!



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Frostbajt
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Neon Lights
by Rudolf A. [Verified Purchaser] Date Added: 11/11/2021 02:00:21

Nieodmiennie od lat zadziwia mnie i zachwyca prostota, elegancja i elastyczność mechaniki Fajerbola! Neon Lights to prosty i szybki system oparty na drugiej edycji wyżej wspomnianego. Idealny do jednostrzałów, sesji zastępczej gdy jeden z graczy się nie stawia, konwentowego grania czy po prostu realizacji scenariusza, który mamy w głowie lecz nie chcemy się obarczać ciężką matematyką co bardziej rozbudowanych systemów. Niski próg prepu, gamifikacja tworzenia postaci i treściwa forma podręcznika w broszurce oznacza, że można usiąść i zacząć sesję od czytania podręcznika na głos by już po 20 minutach grać.

Ale od początku - w Neon Lights, jak we wszystkich iteracjach Fajerbolowych wariantów - rozpoczynamy grę od rzutu 6k6. I tyle. Na tym kończy się cały skomplikowany proces tworzenia postaci. Rzut ten definiuje nasze współczynniki w podanej kolejności, te z kolei definiują "rasę" (najniższy rzut) i "klasę" (najwyższy rzut). Wyniki tego rzutu definiują też historię postaci i motywację przy wykorzystaniu zmyślnej tabelki. I w tym momencie nie jestem pewien czy zostało to w tej edycji wspomniane wprost, jeśli nie - to należałoby potraktować to jako mikro-hausrule z mojej strony żywcem wyciągnięty z pierwszej edycji Fajerbola, ale absolutnie nie umniejszający ocenie tej gry - zalecam, by do historii/motywacji postaci sięgać po rzut 6k6 sąsiada po lewej/prawej ręce. W przeciwnym wypadku przy powtarzających się sesjach - za każdym razem gdy wylosuje się android-junkie - jego historia będzie podobna, co może prowadzić do powtarzalności.

Świat to dystopijna wizja cyberpunkowej przyszłości inspirowana mocno syntetyczną muzyką lat '80. Słońce zgasło. Glob pogrążył się w ciemności z wyjątkiem oświetlonych jaskrawą łuną wielokolorowych neonów miast. Wspomniane "rasy" to konsekwencja tego katastrofalnego zdarzenia - zależne od postępu techniki cyborg lub android czy straszliwie przekształcone przez pozbawiony światła zanieczyszczony świat - mutant lub morlok.

Mechanika jest banalna - klasyczne "wykonaj rzut na cechę i porównaj ze stopniem trudności". Można osiągnąć dowolny efekt fabularny, który zostanie potem przez MG przekuty na jeden z kilku efektów mechanicznych - czy to zablokowanie następnej akcji przeciwnika, czy odebranie mu punktu żywotności. Można też korzystać z lokalnego odpowiednika "many" by "odpalać" talenty i wykonując pewne określone na karcie postaci działania dodawać sobie kostki. I tyle. Banalne, szybkie, intuicyjne, łatwe do wytłumaczenia graczom.

Polecam wszystkim spróbować Neon Lights, to mój drugi ulubiony system cyberpunkowy (po [digital_shades]). Klasyk w swojej kategorii wagowej! Warto jednak pamiętać czym ta gra jest, a czym nie jest - jeśli szukacie wielkiego crunchu, mechanicznej optymalizacji, dodawania modyfikatorów, godzinami przeglądania rozdziału ze sprzętem, dobierania zabawek ze zbrojowni - to nie, ta gra tego nie oferuje. Jeśli jednak potrzeba Wam mieszczącej się w kieszeni szybkiej ramy, która mechanicznie ogarnie jednostrzała, krótką kampanię, pojedynczy scenariusz czy konwentowe granie - to jest to strzał w dziesiątkę!



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Neon Lights
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Strzygi
by Anna S. [Verified Purchaser] Date Added: 11/03/2021 05:25:21

Testuje na kolejnych ekipach - proste założenia, prosta mechanika, masa klimatu, świetna zabawa za każdym razem.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Strzygi
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Mörk Borg - Öphagian Exile
by Hekate N. [Verified Purchaser] Date Added: 06/15/2021 15:49:42

This class is fantastic, I love how it brings new lore, I assume inspired by Germelshausen or perhaps Brigidoom, where a mysterious village or otherworldly mildly pleasant city exists somewhere in parallel to the Dying World, but instead of magically get trasnported to the good city, you magically got transported to the miserable world. What a delightfully pained class, with truely interesting class features! 10 out of 10 absolutely use the lore and class in my game!



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Mörk Borg - Öphagian Exile
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Fireball
by Philipp H. [Verified Purchaser] Date Added: 05/14/2021 20:20:03

Fireball from Skavenloft is a rules light fantasy system. Its character creation is quite unique, with many eye twinks to classis OSR games, and catapults your player characters right into action. Surprisingly Fireball manages to encorporate both player driven storytelling with a well balanced easy to use leveling and economy system. It is in my opinion a fantastic choice to take with you to a Convention, a Oneshot, or to introduce new people to the hobby. With the prospect of many additional Fireball books hopefully being translatet to english (May, 2021) I can just recomend everyone to pick it up.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Fireball
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

ParaŚwiaty
by Żaneta S. [Verified Purchaser] Date Added: 04/07/2021 03:43:21

Świetna przygodadla ducha i jednocześnie uczta dla oczu coś dla fanów dr Who czy Slidersów.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
ParaŚwiaty
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

ParaŚwiaty
by Przemyslaw P. [Verified Purchaser] Date Added: 01/30/2021 04:11:32

Zdecydowanie polecam. Świetna zawartość, która zapewni wiele godzin porządnej rozgrywki nie tylko dla graczy ale także dla MG (kreator światów!). Do tego znajdziesz jeszcze ciekawą fabułę i naprawdę pomocne wskazówki od autora. Produkt przemyślany w każdym detalu i widać, że był skrupulatnie testowany. Skład i grafiki na bardzo wysokim poziomie. Cały RPG może śmiało konkurować z popularnymi produktami z dużych stajni wydawniczych.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Fajerbol
by Michal W. [Verified Purchaser] Date Added: 12/15/2020 01:29:48

Cool and simple mechanics to play out a quick RPG session.



Rating:
[4 of 5 Stars!]
Fajerbol
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Fireball
by Todd M. [Verified Purchaser] Date Added: 02/24/2019 12:42:46

"Fireball is perfect for casual meetings with friends, sessions in clubs, conventions, and short, dynamic adventures..."

Exactly as advertised. It's a great basic system and I've even adapted it already to other settings such as Chronicles of Darkness. I hope the other planned material gets translated and released for it soon.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Fireball
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Fireball
by [Verified Purchaser] Date Added: 02/16/2019 20:35:11

Fireball is a quick, intuitive and simple game. All based on d6, very easy to introduce to new players. I highly recommend.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Fajerbol
by Radosław T. [Verified Purchaser] Date Added: 05/26/2018 08:16:27

Fajerbol to doskonały tytuł wstępny do gier fabularnych. Dzięki jego mieszczącej się w 20 stronach formie łatwo nim zarażać nowych ludzi pasją do tego hobby, a na tym nie kończą się jego zalety! Również obyci z grami fabularnymi mogą znaleźć tu dużo zabawy, gdyż system ten posiada bogatą i co ważne, ciągle wspieraną linię wydawniczą. Mamy więc dodatki do niego, jak i podręczniki stanowiące podstawki do grania w innych klimatach – cyberpunkt, dark fantasy czy fantastyczna słowiańszczyzna. Każdy znajdzie więc coś dla siebie.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Fajerbol
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Fajerbol - Kompendium Gracza
by Radosław T. [Verified Purchaser] Date Added: 05/26/2018 08:09:52

Wręcz podstawowy dodatek dla wszystkich, którzy rozegrali kilka misji i mają ochotę na większą różnorodność klas i ras niż oferuje podstawka. Doskonałe źródło inspiracji dla narratorów w kwestii tworzenia własnych materiałów. Również dział z całkowicie nowymi opcjami jest ciekawy, zwłaszcza wykorzystanie częstego w prostych grach zgonu postaci.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Fajerbol - Kompendium Gracza
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Fajerbol - Kompendium Narratora
by Radosław T. [Verified Purchaser] Date Added: 05/26/2018 08:07:17

Bardzo przyjemny dodatek, zwłaszcza jego część dodająca nowe reguły. Jedynym zastrzeżeniem, jakie mam to trochę zbyt duży stosunek potworów do innych reguł, wolałbym kosztem dodatkowych stworków zwiększenia liczby nowych przybytków czy dodatkowe misje.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Fajerbol - Kompendium Narratora
Click to show product description

Add to DriveThruRPG.com Order

Displaying 1 to 13 (of 13 reviews) Result Pages:  1 
0 items
 Hottest Titles
 Gift Certificates